11 Haziran 2014 Çarşamba

6-10 AYLIK BEBEKLERLE OYNANABİLECEK OYUNLAR


Bebeğin gelişen görsel ve iletişimsel becerilerine destek vermek için aşağıdaki önerilerden yararlanın:

  • Işıkla oynayarak eğlenmek. Bebeğinizin bir fenerin ışınına odaklanmasını sağlayın ve ardından bunu duvarda gezdirin. Daha zorlu bir uğraş için, ışığı daireler halinde ve farklı bir tempoda, hızlı ve yavaş oynatın.
  • Yeni sözcükler öğrenmek. Bebeğinizin vücudunun farklı kısımlarına dokunun ve adını söyleyin. Bu sözcükleri kullanması belirli bir zamanı alsa da. sözcüğü taşıdığı anlamla ilişkilendirmeyi öğrenmiş olur. Bu oyunu bir süre oynadıktan sonra, çocuğunuza şunu sorun: "Ağzın nerede?" Adı belirtilen vücut kısmını işaret etmesine yardımcı olun.
  • Bir yaldız çalkalayıcı yapmak. Plastik bir su şişesinin etiketini çıkarın. Şişenin üçte ikisini glikozla ve geri kalanını suyla doldurun. İçine biraz renkli yaldız dökün. Şişenin kapağını tutkallayın. Çocuğunuzun yaldız çalkalayıcısını hafifçe vurup döndürmesine ve böylece yaldızları şişede yüzdürmesine fırsat verin. Becerebildiği bir işten al dığı keyfi izleyin.
  • "İleri geri" oyunu oynamak. Çocuğunuzun eline bir top yda bir oyuncak verin. Elleriyle ve ağzıyla oyuncağı yoklamasına fırsat verecek zamanı tanıyın. Daha sonra oyuncağı geri vermesi için avucunuzu ona doğru uzatın.
  • "Şimdi ben alayım mı?" deyin. Eğer (bu çağdaki çoğu çocuk gibi) geri vermezse, yumuşakça elinden alıp bir süre tutun. Ardından ona geri verin. En çok hangi oyuncakları ilginç bulduğunu anlamak açısından, çocuğunuzun verdiği ipuçlarını izleyin ve nesneleri "ileri geri" elden ele geçirmenin onda nasıl bir duygu uyandırdığını ölçün. Bebeğinizin büyük (kol ve bacak) kaslarının ve üst vücut gücünün gelişimine destek vermek için aşağıdaki önerileri deneyin. Onun yeni başarılarından duyduğu keyfi paylaşın!
  • Bir dağa tırmanın! Yere birkaç minder yığarak, bebeğinize bunları zorlu bir tırmanışla aşmanın yolunu gösterin. Onu ayartmak için. minderlerin üstüne yeni ya da gözde bir oyuncağını koyun ya da "dağ"in arkasında saklanıp görünerek "ce demece" oynayın.
  • Top oynayın. Bir topu çocuğunuzdan öteye yuvarlayın ve emekleyip geri getirin. Topu tekrar yuvarlayın ve bu sefer çocuğunuzu özendirerek, topu almak üzere vücudunu kullanmaya çalışmasını sağlayın. Onu eline alıp emekleyerek ya da eliyle fırlatarak topu geri getirmeye özendirin.
  • Bir masanın ek parçasını ya da bir iskambil masasını kullanarak, çocuğunuzun yukarıya ve aşağıya emekleyeceği bir rampa yaratın. Yumuşak bir eğim sağlamak için bunu bir merdiven kenarına, üst üste yığılmış yastıklara ya da yere konmuş kanepe minderlerine yaslayın.


Kaynak:  Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı Kitabı

0 yorum:

Yorum Gönder